Fan-Page-FB-Kerjaya

17 01 2012

Fan-Page-FB-Kerjaya

Advertisements




salam ramadhan 1430

24 08 2009

Flash Puasa

Berkata ALLAH SWT di dalam KitabNYA yang agung:

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡڪُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِڪُمۡ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ (١٨٣) أَيَّامً۬ا مَّعۡدُودَٲتٍ۬‌ۚ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوۡ عَلَىٰ سَفَرٍ۬ فَعِدَّةٌ۬ مِّنۡ أَيَّامٍ أُخَرَ‌ۚ وَعَلَى ٱلَّذِينَ يُطِيقُونَهُ ۥ فِدۡيَةٌ۬ طَعَامُ مِسۡكِينٍ۬‌ۖ فَمَن تَطَوَّعَ خَيۡرً۬ا فَهُوَ خَيۡرٌ۬ لَّهُ ۥ‌ۚ وَأَن تَصُومُواْ خَيۡرٌ۬ لَّڪُمۡ‌ۖ إِن كُنتُمۡ تَعۡلَمُونَ (١٨٤) شَہۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِىٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدً۬ى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَـٰتٍ۬ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِ‌ۚ فَمَن شَہِدَ مِنكُمُ ٱلشَّہۡرَ فَلۡيَصُمۡهُ‌ۖ وَمَن ڪَانَ مَرِيضًا أَوۡ عَلَىٰ سَفَرٍ۬ فَعِدَّةٌ۬ مِّنۡ أَيَّامٍ أُخَرَ‌ۗ يُرِيدُ ٱللَّهُ بِڪُمُ ٱلۡيُسۡرَ وَلَا يُرِيدُ بِڪُمُ ٱلۡعُسۡرَ وَلِتُڪۡمِلُواْ ٱلۡعِدَّةَ وَلِتُڪَبِّرُواْ ٱللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَٮٰكُمۡ وَلَعَلَّڪُمۡ تَشۡكُرُونَ (١٨٥

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa. (183) (Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. (184) (Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah dia berbuka, kemudian wajiblah dia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur. (185)”

Dan di dalam suatu hadis, Nabi Muhammad SAW telah berpesan:

عن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "من صام رمضان إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه" [ ص: 421

Dari Abi Hurairah berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan keimanan dan mengharap redha Allah, akan diampuni dosa-dosanya yang terdahulu.” (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah)

Kepada semua pengunjung: rakan sahabat dan teman, saya meminta maaf atas semua salah silap antara kita, dan saya maafkan anda semua.

Salam Ramadhan 1430.

ramadhan

Rujukan

http://www.quranexplorer.com/quran/

http://www.islamweb.net/newlibrary/display_book.php?idfrom=1010&idto=1010&bk_no=10&ID=1001

http://nasbunnuraini.wordpress.com/2009/08/15/tawaran-pengampunan-puasa-ramadhan/

http://testi.iluvislam.com/category/bulan-islam/ramadhan/page/5/





gedik!

2 06 2009

[entri ini mengandungi kutukan dan bahasa pasar yang disengajakan]

Tadi aku ke Berjaya Times Square, nak ke Acer Service Centre [Highpoint Service Network] tingkat 9 tuk tengok apa yang rosak pada laptop client aku tu.

Pukul 12.30 kurang lebih aku sampai. Uh lupa sekarang cuti sekolah. Jadi ramailah budak-budak hingusan di sana.

Daripada beribu-ribu yang menyesakkan tu, ada la sekumpulan budak perempuan, lingkungan tingkatan 4 ke 5 macam tu, terserempak dengan aku dalam Monorail.

Uh terkinja-kinja!

Sangatlah galak bergurau dengan yang seangkatannya terjerit-jerit mengekek di khalayak ramai. Oi budak! Baru pertama kali sampai ke Times Square ke? Atau suka sangat dapat markah paling tinggi exam hari tu? Patutlah dalam al-Quran Allah samakan suara yang paling buruk itu dengan suara keldai.

Tak cukup dengan itu, disumbat pula batang paha yang kononnya ramping padahal penuh lemak segera dalam jean sempit. Ranggi konon! Geli syial~

Oh kenapakah perlu mengikut Barat dalam berpakaian? Cool? Up-to date? Come on la~

Kan ke cun dan ayu gitu pakai baju kurung? Oh tak boleh nak ekspresi diri? Cik adik, dalam Islam, kebebasan ada haknya ok?

Herm, macam mana la nak dapat laki bagus kalau perangai camtu? Tunggu nanti baru nak berubah? Hei lagi cepat lagi bagus!

Sedarlah sikit, Tanah Melayu kau ni dah nak tergadai dek pendatang yang mula menjajah menjarah ni! Datuk nenek dah penat berjuang, cucu-cucu bergelak tawa membiarkan masa depan dirampas pendatang tak sedar diri?

Gedik! Tak tahu diuntung!

 





yang benar tentang hati

17 05 2009

Terkadang ingatan kembali pada kata-kata seorang pensyarahku, “hati kita ini hanya mampu menjurus kepada suatu perkara cuma”. Dan dalam banyak hal, beliau sememangnya betul.

Pernah ketika kita hanya memandang pelajaran, hampir semua aktiviti sampingan kan terabai, dan saat kita memandang perempuan yang diharapkan, dunia sekeliling seakan sirna dari kewarasan.

Cubalah duduk dan renung sejenak. Belajarlah tuk memandu hati ke arah kebaikan.

Terima kasih Sir Mohi, kerana kata-katanya itu masih lagi kuingati.

clip_image001





hilang yang lama

15 05 2009

Lama sungguh menyepi, berbulan-bulan. Namun sebenarnya banyak yang mampu dipuaskan, terutamanya pelajaran. AlhamduliLlah.

Walau sejujurnya banyak jua idea yang ingin dilontarkan, insyaAllah akan menyusul kemudian. Biarlah sekurang-kurangnya rehat ini terisi jua.

Terkadang ingatan kembali pada kata-kata seorang pensyarahku, “hati kita ini hanya mampu menjurus kepada suatu perkara cuma”. Dan dalam banyak hal, beliau sememangnya betul.





saya sedang mencuba [ii]

12 05 2009

saya sedang mencuba ii





saya sedang mencuba

12 05 2009

saya sedang mencuba windows live writer

saya sedang mencuba windows live writer

saya sedang mencuba windows live writer

saya sedang mencuba windows live writer

saya sedang mencuba windows live writer

saya sedang mencuba windows live writer